Volgens blad van de Halogeen Oven “American Originals”
Kip – 1,6 kg – Braden :
Bereidingstijd : 70 minuten
Graden : 200°C
Rundvlees – 1 kg – Braden :
Bereidingstijd : 75 minuten
Graden : 180°C
Kabeljauwmoot – 150 gram :
Bereidingstijd : 24 minuten
Graden : 200°C
Kipfilet – 350 gram :
Bereidingstijd : 20 minuten
Graden : 190°C
Paprika – Halve :
Bereidingstijd : 34 minuten
Graden : 20°C
Ui – Klein, heel :
Bereidingstijd : 60 minuten
Graden : 200°C
Aardappels – Klein, gehalveerd, poffen :
Bereidingstijd : 36 minuten
Graden : 200°C
Pastinaak – Reepjes 2 cm. doorsnee :
Bereidingstijd : 36 minuten
Graden : 200°C
Aardappels – Middelgroot – bakken :
Bereidingstijd : 75 minuten
Graden : 200°C
Ui – In vieren :
Bereidingstijd : 60 minuten
Graden : 200°C
Yorkshire pudding – Bevroren :
Bereidingstijd : 12 minuten
Graden : 200°C
Oven Frites – Bevroren :
Bereidingstijd : 18 minuten
Graden : 200°C
—————————————————————————————————————
Richtlijnen voor bereiden van Recepten :
Bevroren voedsel :
- Grotere stukken voedsel, zoals braadstukken of gevogelte,
kunnen niet in bevroren toestand worden bereid.
U dient ze eerst volledig te laten ontdooien.
Sommige levensmiddelen kunnen in bevroren toestand
worden bereid (en geven dan soms zelfs een beter resultaat).
Volg in eerste instantie de aanwijzingen van de producent
of leverancier.
Omdat de halogeen oven voedsel meestal sneller kan
bereiden dan normale ovens, dient u goed op te letten en de
tijden en temperaturen waar nodig aan te passen.
Roosteren :
- Met de halogeen oven kunt u veel verschillende
levensmiddelen roosteren, zoals brood, broodjes, pizza
en bagels.
De hete lucht in de oven kan beide kanten van het voedsel
tegelijk roosteren.
Gebruik hiervoor het hoge rooster en stel de oven in op
een temperatuur tussen 200°C en 230°C, afhankelijk
van welk resultaat u wilt.
Grillen / Barbecueën :
- Als u wilt barbecueën of grillen, plaats dan al het te
bereiden voedsel op het hoge rooster en stel de
temperatuur in op 220°C – 240°C.
Houd voor het instellen van de kooktijd rekening met
de dikte van het voedsel.
Een steak van 4 cm dik zal meer tijd nodig hebben om
gaar te worden dan een steak van 2 cm.
Bevroren voedsel, zoals bijv. een hamburger, heeft
een langere kooktijd nodig.
Voor een gelijkmatige kleur kan het nodig zijn om
tijdens het grillen het voedsel te keren. - Handig : leg een vel aluminiumfolie onderin de
schotel om weg druipend vet op te vangen.
Dit zal het reinigen vergemakkelijken.
Stomen :
- Als u het voedsel wilt stomen ( bijv. vlees, vis
of groenten ), plaats dan groenten op het lage
rooster en vis ( verpakt in aluminiumfolie ) op
het hoge rooster.
Vul voor het inschakelen de schaal met koud water
water net onder het niveau van het lage rooster.
Stel de temperatuur in op 180°C – 200°C voor
het beste resultaat.
Het kan noodzakelijk zijn tijdens het stomen
bij te vullen met water. - Handig : als u kleine groenten of vis stoomt,
kan het beter zijn om het voedsel op het lage
rooster te plaatsen, gewikkeld in aluminiumfolie.
Vis :
- U kunt met de halogeen oven vis op
verschillende wijze bereiden; u kunt bijvoorbeeld
stomen, grillen of bakken.
Voor stomen kruid u de vis naar smaak en verpakt
u hem in een stuk aluminiumfolie. - Stel de oven in op 180°C voor ongeveer 15 minuten
( afhankelijk van het gewicht van de vis ), en
plaats de vis op het hoge rooster.
Het hoge rooster wordt ook gebruikt bij grillen,
op een temperatuur van 230°C.
Gebruik het lage rooster voor het bakken van vis:
stel de oven in op 180°C met een kooktijd van
ongeveer 20 minuten. - Handig : pas de kooktijd aan naar uw smaak
en het gewicht van de vis.
Vlees braden :
- Voor het braden van vlees kunnen de kooktijden
sterk variëren, al naar gelang uw persoonlijke
smaal en de hoeveelheid vlees.
De volgende getallen zijn slechts richtlijnen,
die u naar eigen inzicht kunt aanpassen. - Kip / Kalkoen : stel de oven in op 230°C
voor ongeveer 15 minuten per 450 gram.
Als algemene richtlijn geldt: in de 12 liter
halogeen oven kunt u een kalkoen van 3,5 á
4,5 kg braden.
Houd er rekening mee dat vogels sterk kunnen
variëren in grootte. - Varkensvlees :stel de oven in op 220°C en plaats
het vlees op het lage rooster voor 30 – 40
minuten, of tot zich een braadkorst heeft
gevormd.
Reduceer de temperatuur tot 180°C – 200°C,
keer het vlees en laat het nog eens 20
minuten braden. - Lam / Rundvlees : stel de temperatuur in op
180°C – 200°C.
Braad het vlees ongeveer 30 minuten, keer
het dan en laat het nog eens 15 – 20
minuten braden. - Handig : als u gemarineerd vlees braadt,
verlaag dan de temperatuur met ongeveer
10% en maak de kooktijd langer.
Groenten :
- Maak de groenten schoon en snijd ze zoals
u altijd doet.
Verpak iedere soort groente in
aluminiumfolie en plaats de pakketjes op
het lage rooster in de oven, met minimaal
1 cm tussenruimte.
Stel de temperatuur in op 220°C met een
kooktijd van 10 – 15 minuten. - Handig : door beide roosters te gebruiken,
kunt u meerdere soorten groenten tegelijk
koken.
Bovenin de oven is de temperatuur hoger;
plaats daarom de groente die langzamer gaar
worden op het hogere rooster.
Eieren :
- Plaat 1 tot 6 eieren op het lage rooster.
Stel de temperatuur in op 200°C met een
kooktijd van 6 – 10 minuten, afhankelijk van
of u uw eieren zacht- of hardgekookt wilt. - Handig : u kunt uw handen branden aan de
hete eieren; haal ze na het koken met de
tang uit de oven.
Pasteien en hartige taarten :
- Gebruik het hoge rooster en stel de
temperatuur in op 220°C.
Voorgebakken pasteien hebben een kooktijd
van 9 – 12 minuten.
Verhoog de kooktijd voor diepgevroren
of niet gebakken taarten naar 20 – 25 minuten
Taarten en Cakes :
- Verwarm voor taart en cake de oven ongeveer
3 minuten voor op 220°C – 230°C.
Als u een bakmix gebruikt, kunt u 10°C aftrekken
van de aanbevolen baktemperatuur.
Plaats het beslag in een bakblik op het lage rooster.
De baktijd is afhankelijk van de grootte van de taart.
Koekjes en Gebak :
- Plaats de bakplaat met het deeg op het hoge rooster.
Stel de temperatuur in op 220°C – 230°C met een
baktijd van 12 – 15 minuten.
Raadpleeg ook eventueel de recepten.
Broodjes en knoflookbrood :
- Als u broodjes of knoflookbrood wilt opwarmen:
verpak elk broodje in aluminiumfolie, plaats
ze op het lage rooster en bak 5 – 7 minuten
op 200°C.
—————————————————————————————————————
KipKarbonade / KipDrummets :
Bereidingstijd : 30 ( braden, grillen )
Graden : 190°C
Op het hoge rooster.
Halverwege draaien.
Klein beetje insmeren met olijf olie.
—————————————————————————————————————
12 Liter halogeen oven
Hoog rooster
Laag rooster
Tang
5 Liter verhogingsring
10 Sneetjes toast rekje
Stoomschaal
Braadpan