Algemene gegevens:

Aantal personen: 8
Bereidingstijd: 1 minuten
Wachttijd: 3 uur en
30 minuten

Hoofdgerecht

Voedingswaarde 1 portie:

Energie: 690 kcal
Eiwit: 68 gr.
Vet: 43 gr.
– waarvan verzadigd: 0 gr.
Koolhydraten: 8 gr.
Vezels: – gr.
Natrium: – mg.

Ingrediënten:

1 kalkoen van
– 2.5 kg
100 gr pancetta
– italiaanse spek
20 gr italiaanse kruiden
– vers
4 saucijsjes
2 sneetjes witbrood
– zonder korst
1 appel
– geschild in blokjes
2 teentjes knoflook
– geperst
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels bloem
200 ml gevogelte fond

Materiaal:

Cocktailprikkers
Aluminiumfolie
Braadslede

Kerst­kal­koen met pan­cet­ta en sa­lie
– bron: ah.nl –
TIP:

Een kalkoen is gaar als je de poten
gemakkelijk kunt bewegen.
En als je het vlees met een houten prikker inprikt,
moet het vocht dat eruit loopt helder en
goudgeel zijn.

Zo weet je zeker dat je kalkoen niet droog wordt.
Het enige wat je hoeft te doen, is een ovenschaal met
heet water onder de braadslede in de oven zetten.
De vrijkomende waterdamp voorkomt dat de
kalkoen uitdroogt. En heel belangrijk vergeet niet
de kalkoen, zeker het laatste halfuur, regelmatig
te bestrijken met braadvet.

EXTRA:

Falien’s aanpassingen:

!! Not Rated Yet !!

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 225 ºC.
Maak het vel van de kalkoen (ook bij de poten) los
door je vingers voorzichtig onder het vel te schuiven.
Bedek de buik en poten van de kalkoen met
de helft van de pancetta.
Neem de salie uit het zakje Italiaanse kruiden;
dit zijn de takjes met de zachtgroene, grote
fluweelachtige blaadjes.
Maak de blaadjes los van de takjes en
leg ze op de pancetta.
Trek het vel van de kalkoen voorzichtig
over de pancetta en salie terug en
steek het eventueel vast met cocktailprikkers.
Hak de rest van de Italiaanse kruiden fijn.
Snijd de rest van de pancetta in kleine stukjes.
Verwijder het vel van de saucijsjes.
Week de sneetjes brood even in een bord
met water en knijp ze uit.
Meng het brood, de appel, knoflook, kruiden
en pancetta door het vlees van de saucijzen.
Vul de buikholte van de kalkoen met het
vleesmengsel en steek die dicht met
cocktailprikkers.
Bekleed de braadslede kruislings
met twee flinke stukken aluminiumfolie.
Laat de stukken royaal overhangen.
Bestrijk de kalkoen royaal met olijfolie
en strooi er naar smaak zout en peper over.
Leg de kalkoen met de rug naar beneden
in de braadslede.
Vouw de aluminiumfolie zo boven de kalkoen
dicht dat er voldoende ruimte tussen de
kalkoen en de dichtgevouwen aluminiumfolie
overblijft.
Schuif de braadslede in de oven en braad
de kalkoen 30 minuten.
Schakel de oven van 225 ºC terug naar
175 ºC en braad de kalkoen in 2-2 1/2 uur gaar.
Vouw de aluminiumfolie open en schakel
de oven op 200 ºC.
Laat de kalkoen in 30 minuten knapperig
bruin worden.
Bestrijk de kalkoen de laatste 30 minuten
regelmatig met braadvet.
Leg de kalkoen op een schaal en laat
hem onder aluminiumfolie minstens 1
kwartier rusten (dat komt de smaak
van het vlees ten goede).
Schenk het braadvocht in een pan,
klop de bloem en fond erdoor en
verwarm het geheel op zacht vuur
tot een lichtgebonden jus ontstaat.

 

Print This Post Print This Post
Category: Hoofdgerecht, Kerst, Oven, Vlees
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.