[Rating:4/5]
De lekkerste Crème brûlée, gewoon gemaakt in een pannetje.
Heerlijk nagerecht voor de feestdagen!
Bereiding:
1.
Zorg dat de eidooiers op kamertemperatuur zijn.
Meng in een kom de eidooiers met de suiker en de bloem.
Breng de melk en de slagroom aan de kook, samen met het
kaneelstokje en de zaadjes van het vanillestokje.
Laat dit een minuut of 10 trekken en haal dan het mengsel
van het vuur en verwijder dan het kaneelstokje.
Voor de vervolgstappen mag de melk niet meer koken.
De truc is nu om de eierdooiers -langzaam- aan te
lengen met de hete melk.
Neem dus een eetlepel van de hete melk en voeg
deze toe aan de eieren.
Roer goed door met een vork of garde.
Pas als de melk is opgenomen, voeg je een volgende lepel toe.
Ga zo door tot de temperatuur van het mengsel in de kom
ongeveer dezelfde temperatuur heeft als de melk nog in de pan.
Als je dichter bij dit moment zit, kan je wel wat
meer lepels melk tegelijk toevoegen,
je moet alleen zorgen dat je het in het begin rustig aan doet,
anders kunnen de eieren gaan vlokken omdat ze in 1x te heet worden.
Als de temperaturen overeenkomen, giet je het eiermengsel
terug in de pan waar de resterende melk in zit.
Zet de pan weer op het vuur (niet te hoog).
Belangrijk is dat je blijft roeren tot de vloeistof gebonden is.
Wees geduldig, dit gaat niet binnen een paar tellen.
Al die tijd moet je blijven roeren; dit kan wel een kwartier duren.
Ga ook goed over de bodem en langs de randen,
om te zorgen dat het niet stolt.
Als de vloeistof de consistentie heeft van dikke vla,
dan ben je klaar.
Giet het mengsel over in de serveervormen en plaats
deze onafgedekt in de koelkast om te laten afkoelen.
Als je gaat serveren, bedek dan de schaaltjes met een
laag suiker en zorg ervoor dat alles goed bedekt is,
anders verbrandt de crème.
Neem de brander en werk de suikerlaag af.
Pas op dat je het niet te lang doet, anders verbrandt de suiker.
Serveer meteen, zodat de suikerlaag lekker knapperig is en de
crème zelf mooi zacht, voor een mooi contrast.