Volgens blad van de Halogeen Oven “American Originals”

Kip – 1,6 kg – Braden :
Bereidingstijd : 70 minuten
Graden : 200°C

Rundvlees – 1 kg – Braden :
Bereidingstijd : 75 minuten
Graden : 180°C

Kabeljauwmoot – 150 gram :
Bereidingstijd : 24 minuten
Graden : 200°C

Kipfilet – 350 gram :
Bereidingstijd : 20 minuten
Graden : 190°C

Paprika – Halve :
Bereidingstijd : 34 minuten
Graden : 20°C

Ui – Klein, heel :
Bereidingstijd : 60 minuten
Graden : 200°C

Aardappels – Klein, gehalveerd, poffen :
Bereidingstijd : 36 minuten
Graden : 200°C

Pastinaak – Reepjes 2 cm. doorsnee :
Bereidingstijd : 36 minuten
Graden : 200°C

Aardappels – Middelgroot – bakken :
Bereidingstijd : 75 minuten
Graden : 200°C

Ui – In vieren :
Bereidingstijd : 60 minuten
Graden : 200°C

Yorkshire pudding – Bevroren :
Bereidingstijd : 12 minuten
Graden : 200°C

Oven Frites – Bevroren :
Bereidingstijd : 18 minuten
Graden : 200°C

—————————————————————————————————————

Richtlijnen voor bereiden van Recepten :

Bevroren voedsel :

  •   Grotere stukken voedsel, zoals braadstukken of gevogelte,
    kunnen niet in bevroren toestand worden bereid.
    U dient ze eerst volledig te laten ontdooien.
    Sommige levensmiddelen kunnen in bevroren toestand
    worden bereid (en geven dan soms zelfs een beter resultaat).
    Volg in eerste instantie de aanwijzingen van de producent
    of leverancier.
    Omdat de halogeen oven voedsel meestal sneller kan
    bereiden dan normale ovens, dient u goed op te letten en de
    tijden en temperaturen waar nodig aan te passen.

 

Roosteren :

  • Met de halogeen oven kunt u veel verschillende
    levensmiddelen roosteren, zoals brood, broodjes, pizza
    en bagels.
    De hete lucht in de oven kan beide kanten van het voedsel
    tegelijk roosteren.
    Gebruik hiervoor het hoge rooster en stel de oven in op
    een temperatuur tussen 200°C en 230°C, afhankelijk
    van welk resultaat u wilt.

 

Grillen / Barbecueën :

  • Als u wilt barbecueën of grillen, plaats dan al het te
    bereiden voedsel op het hoge rooster en stel de
    temperatuur in op 220°C – 240°C.
    Houd voor het instellen van de kooktijd rekening met
    de dikte van het voedsel.
    Een steak van 4 cm dik zal meer tijd nodig hebben om
    gaar te worden dan een steak van 2 cm.
    Bevroren voedsel, zoals bijv. een hamburger, heeft
    een langere kooktijd nodig.
    Voor een gelijkmatige kleur kan het nodig zijn om
    tijdens het grillen het voedsel te keren.
  • Handig : leg een vel aluminiumfolie onderin de
    schotel om weg druipend vet op te vangen.
    Dit zal het reinigen vergemakkelijken.

 

 Stomen :

  • Als u het voedsel wilt stomen ( bijv. vlees, vis
    of groenten ), plaats dan groenten op het lage
    rooster en vis ( verpakt in aluminiumfolie ) op
    het hoge rooster.
    Vul voor het inschakelen de schaal met koud water
    water net onder het niveau van het lage rooster.
    Stel de temperatuur in op 180°C – 200°C voor
    het beste resultaat.
    Het kan noodzakelijk zijn tijdens het stomen
    bij te vullen met water.
  • Handig : als u kleine groenten of vis stoomt,
    kan het beter zijn om het voedsel op het lage
    rooster te plaatsen, gewikkeld in aluminiumfolie.

 

Vis :

  • U kunt met de halogeen oven vis op
    verschillende wijze bereiden; u kunt bijvoorbeeld
    stomen, grillen of bakken.
    Voor stomen kruid u de vis naar smaak en verpakt
    u hem in een stuk aluminiumfolie.
  • Stel de oven in op 180°C voor ongeveer 15 minuten
    ( afhankelijk van het gewicht van de vis ), en
    plaats de vis op het hoge rooster.
    Het hoge rooster wordt ook gebruikt bij grillen,
    op een temperatuur van 230°C.
    Gebruik het lage rooster voor het bakken van vis:
    stel de oven in op 180°C met een kooktijd van
    ongeveer 20 minuten.
  • Handig : pas de kooktijd aan naar uw smaak
    en het gewicht van de vis.

 

Vlees braden :

  • Voor het braden van vlees kunnen de kooktijden
    sterk variëren, al naar gelang uw persoonlijke
    smaal en de hoeveelheid vlees.
    De volgende getallen zijn slechts richtlijnen,
    die u naar eigen inzicht kunt aanpassen.
  • Kip / Kalkoen : stel de oven in op 230°C
    voor ongeveer 15 minuten per 450 gram.
    Als algemene richtlijn geldt: in de 12 liter
    halogeen oven kunt u een kalkoen van 3,5 á
    4,5 kg braden.
    Houd er rekening mee dat vogels sterk kunnen
    variëren in grootte.
  • Varkensvlees :stel de oven in op 220°C en plaats
    het vlees op het lage rooster voor 30 – 40
    minuten, of tot zich een braadkorst heeft
    gevormd.
    Reduceer de temperatuur tot 180°C – 200°C,
    keer het vlees en laat het nog eens 20
    minuten braden.
  • Lam / Rundvlees : stel de temperatuur in op
    180°C – 200°C.
    Braad het vlees ongeveer 30 minuten, keer
    het dan en laat het nog eens 15 – 20
    minuten braden.
  • Handig : als u gemarineerd vlees braadt,
    verlaag dan de temperatuur met ongeveer
    10% en maak de kooktijd langer.

 

Groenten :

  • Maak de groenten schoon en snijd ze zoals
    u altijd doet.
    Verpak iedere soort groente in
    aluminiumfolie en plaats de pakketjes op
    het lage rooster in de oven, met minimaal
    1 cm tussenruimte.
    Stel de temperatuur in op 220°C met een
    kooktijd van 10 – 15 minuten.
  • Handig : door beide roosters te gebruiken,
    kunt u meerdere soorten groenten tegelijk
    koken.
    Bovenin de oven is de temperatuur hoger;
    plaats daarom de groente die langzamer gaar
    worden op het hogere rooster.

 

Eieren :

  • Plaat 1 tot 6 eieren op het lage rooster.
    Stel de temperatuur in op 200°C met een
    kooktijd van 6 – 10 minuten, afhankelijk van
    of u uw eieren zacht- of hardgekookt wilt.
  • Handig : u kunt uw handen branden aan de
    hete eieren; haal ze na het koken met de
    tang uit de oven.

 

Pasteien en hartige taarten :

  • Gebruik het hoge rooster en stel de
    temperatuur in op 220°C.
    Voorgebakken pasteien hebben een kooktijd
    van 9 – 12 minuten.
    Verhoog de kooktijd voor diepgevroren
    of niet gebakken taarten naar 20 – 25 minuten

 

Taarten en Cakes :

  • Verwarm voor taart en cake de oven ongeveer
    3 minuten voor op 220°C – 230°C.
    Als u een bakmix gebruikt, kunt u 10°C aftrekken
    van de aanbevolen baktemperatuur.
    Plaats het beslag in een bakblik op het lage rooster.
    De baktijd is afhankelijk van de grootte van de taart.

 

Koekjes en Gebak :

  • Plaats de bakplaat met het deeg op het hoge rooster.
    Stel de temperatuur in op 220°C – 230°C met een
    baktijd van 12 – 15 minuten.
    Raadpleeg ook eventueel de recepten.

 

Broodjes en knoflookbrood :

  • Als u broodjes of knoflookbrood wilt opwarmen:
    verpak elk broodje in aluminiumfolie, plaats
    ze op het lage rooster en bak 5 – 7 minuten
    op 200°C.

—————————————————————————————————————

KipKarbonade / KipDrummets :

Bereidingstijd : 30 ( braden, grillen )
Graden : 190°C
Op het hoge rooster.
Halverwege draaien.
Klein beetje insmeren met olijf olie.

—————————————————————————————————————

12 Liter halogeen oven
Hoog rooster
Laag rooster
Tang
5 Liter verhogingsring
10 Sneetjes toast rekje
Stoomschaal
Braadpan