Algemene gegevens:

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 1.5 uur
Oventijd : 1.5 uur

Hoofdgerecht

Voedingswaarde 1 portie:

Energie: 470 kcal
Eiwit: 37 gr.
Vet: 31 gr.
– waarvan verzadigd: 9 gr.
Koolhydraten: 11 gr.
Vezels: 2 gr.
Natrium: 1.630 mg.

Ingrediënten:

4 personen:
1 mandarijn
1 hele kip
2 takjes rozemarijn
2 takjes verse tijm
50 gr kerst boter
400 gr kip vulling
– klassiek
2 verse bospenen
1 stengel bleekselderij
2 uien
1.5 eetlepel tarwebloem
1.5 liter groentebouillon
500 gr cranberry saus
1 kg aardappelen
– geroosterd.


1 persoon:
/

Materiaal:

Braadslee
Aluminiumfolie


– bron: ah.nl
Tip:

Pittigheid:

Niet pittig

Falien made it:

Falien’s aanpassingen:

!! Not Rated Yet !!

Bereiding:

Verwarm de oven voor op de hoogste stand.
Halveer de mandarijn.
Duw de mandarijn helften in de holte
van de kip samen met de kruiden.
Maak met een lepel voorzichtig wat ruimte
vrij tussen het vel en het vlees van de kip.
Begin aan de zijkanten net boven de poot en werk
richting het borstbeen van de kip en naar
achteren om een grote ruimte te creëren.
Vul de ruimte die je met de lepel hebt
gemaakt op met de kerstboter.
Duw met je handen op het vel zodat de boter
gelijkmatig verspreid wordt.
Haal de onderste blaadjes van het takje
rozemarijn en gebruik het als een spiesje
om het vel rondom de holte mee vast te zetten.

Maak aan de nek kant ruimte tussen de huid en het vlees
en vul deze voorzichtig met zo veel vulling als erin past.
Trek het vel over het gat en stop naar binnen.
Bedek de kip met vershoudfolie en
bewaar zolang in de koelkast.
Snijd de bospeen en bleekselderij in stukken.
Snijd de ui in kwarten.

Verdeel de bospeen, ui en bleekselderij over een
braadslee die iets groter is dan de kip.
Leg de kip zonder vershoudfolie in de braadslee
en bedek met aluminiumfolie.
Draai, zodra de kip de oven in gaat, d
e temperatuur omlaag naar 190 ºC.
Rooster de kip 1 uur in de oven,
of tot de kip goudbruin en gaar is.

Verwijder na 1 uur de aluminiumfolie
zodat het vel knapperig kan worden.
Rooster de kip nog 20-30 min., of tot
de kip goudbruin en gaar is.
Til de kip op houd de kip gekanteld boven de
braadslee zodat de vlees sappen eruit lopen.
Leg op een schaal en houd warm onder een
dubbele laag aluminiumfolie plus 2 theedoeken.

Schep het eventuele vetlaagje dat op de
braadslee drijft eraf met een schuimspaan
en zet de braadslee op een laag vuur.
Stamp alles met een pureestamper fijn.
Schraap de lekkere aangekoekte stukjes
van de bodem en stamp ook die mee.
Meng beetje bij beetje de bloem door de
puree en voeg daarna de bouillon toe.
Draai het vuur hoger en laat 10 min.
doorkoken of tot de jus ingedikt is.

Giet de jus door een zeef in een pan.
Duw met een lepel goed op de groenten in
de zeef zodat je alle smaken eruit perst.
Gooi de inhoud van de zeef weg.
Zet de pan op laag vuur en houd de jus
warm totdat je het eten serveert.
Snijd de kip, serveer met de jus, de vulling
balletjes uit de oven, cranberry saus, geroosterde
aardappelen en geroosterde of kerst verse groenten.

Print This Post Print This Post
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.